1980-ban nyílt meg községünkben az óvoda. Intézményünk csendes, forgalomtól mentes, szép környezetben található. 1989-ben kialakításra került a második csoport. Az igényesen, ízlésesen kialakított csoportszobákban derűs, nyugodt, családias légkörben töltik mindennapjaikat a gyermekek. 2013 szeptemberétől megnyílt egységes óvodai, bölcsődei csoportunk. 2006-ban az épület teljes körű felújítása megtörtént, ekkor épült meg a tornaterem is. A tágas tornateremben könnyen mozdítható, mobil tornaszerek alkalmazásával sokirányú mozgásfejlesztés valósul meg. A tornaterem minden nap rendelkezésünkre áll a mozgáshoz és
itt sajátítják el óvodásaink hetente egy alkalommal a néptánc alaplépéseit és ismerkednek népi gyermekjátékokkal. Az udvar ügyességet, mozgást fejlesztő játékszerekkel van felszerelve. A Vámosújfalu Ifjúságáért alapítványtól kaptunk ajándékba egy többfunkciós udvari fajátékot és egy felfújható ugráló várat. Mindkettőt nagyon szeretik a gyerekek és szívesen játszanak rajta. A környező településekről iskolabusszal járnak hozzánk a gyermekek, kíséretükről a dajkák
gondoskodnak.

Óvodánkban biztonságos, szerény, de esztétikus környezetben, élményekben gazdag óvodai
élet megteremtésére törekszünk.A családokkal nyitott, szoros nevelőtársi kapcsolatban működünk együtt a gyermek fejlődéseérdekében. Ezt erősítik a családokkal közösen szervezett programjaink. Kiemelt jelentőségettulajdonítunk a gyermekek alaptevékenységének, a játéknak. Munkánk során a játékra, ajátékos helyzetekre építünk.

Amit nyújtunk az alapfeladatokon kívül:
 heti rendszerességgel lovagolni visszük a gyermekeket,
 gyermekjáték, gyermektánc foglalkozást tartunk,
 logopédiai, fejlesztő foglalkozások,
 hittan foglalkozás,
 egész évben rendelkezésünkre áll a Kresz-pálya, ahol elektromos kisautókkal és gokartokkal sajátíthatják el a gyerekek az alapvető közlekedési szabályokat.

Jeles napok, ünnepek:
Minden ünnepet hosszabb előkészülettel vezetünk be, melyhez változatos tevékenységeket biztosítunk. Az együtt játszással, tervezgetéssel biztosítjuk azt, hogy a várakozás időszaka örömteli, izgalmas legyen.

 Szeptemberben Mihály-napi vásári játékot tartunk. A gyerekek saját maguk sütötte pereccel és pogácsával kínálják társaikat és a vendégeket.
 Márton-napi lámpás felvonulást szervezünk a faluban a gyerekekkel és szüleikkel.
 Decemberben készülünk a Mikulás fogadására és a Karácsony megünneplésére, ide meghívjuk a nagycsoportosok szüleit.
 A Farsangot vidám műsorral, jelmezes felvonulással köszöntjük, a telet kiszebáb égetéssel búcsúztatjuk.
 Nyílt napok keretében a szülők betekinthetnek az óvoda mindennapjaiba.
 Március 15-ről megemlékezünk a Hősök emlékművénél.
 Húsvéti készülődés, tojásfestés.
 Az iskola alsó tagozatosaival együtt köszöntjük az édesanyákat Anyák napján, a Faluházban.
 Évzáró műsorunkat is a Faluházban rendezzük, ekkor búcsúznak a nagycsoportos gyermekek is az óvodától.
 Júniusban a Vámosújfalu Ifjúságáért alapítvány támogatásával családi napot szervezünk a szülőkkel közösen, ahol változatos programok várnak mindenkit.
 Nagycsoportosainkat minden évben elvisszük kirándulni olyan helyre, ami emlékezetes marad számukra.
 A falu közösségének szervezett programokon aktívan részt veszünk. Ünnepeink és rendezvényeink szervezéséhez és lebonyolításához nagyon sok segítséget kapunk a szülőktől. Fenntartónk, a községi önkormányzat lehetőségéhez mérten minden anyagi támogatást biztosít az intézmény optimális működéséhez. Köszönjük a sok segítséget, amelyet a falutól, az alapítványtól és a szülőktől kaptunk.

Legfontosabb értéknek a gyermeket tekintjük, legfontosabb tényezőnek a gyermek tiszteletét,a másság elfogadását, tolerálását, a feltétel nélküli gyermekszeretetet. Nyitott intézményként
továbbra is szeretettel várjuk a környező településekről a gyermekeket, biztonságot és
fejlődést nyújtó bölcsődénkbe és óvodánkba.

 

There are no comments yet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>